Как да изберем подходящ ковчег?

2ное. - by Vodopadi - 0 - In Траур

Изборът на ковчег често е тясно свързан с това колко скъп ни е бил покойникът. Колкото по- ценен е бил той за нас, толкова повече средства ще вложим в по- красив, стилен и изискан ковчег, с който да изразим последна почит и уважение към починалия.

Важно е да се съобразим и със самия покойник- дали избраният ковчег би бил в негов стил, дали би му харесал, ако беше още сред нас.

Ако имате нужда от помощ с организирането на погребална церемония и избор на ковчег, обърнете се към Погребална агенция “Тангра” – за Русе и региона:

  • Траурна агенция “Тангра”
  • гр. Русе, ул. Николаевска №17
  • 0879 915 005

 

Бюджетът може би е едно от най- важните неща при избор на подходящ ковчег. Трябва да си направим сметка за максимално допустимата сума, която може да си позволим. Това е също важен ориентир при избор на вида материал, от който да бъде изработен.

Има 4 основни вида- фазер (пресовано дърво), ПДЧ, MDF и масивно дърво.

Нека обясним накратко какво представлява всеки един вид като изработка на самия материал:

Фазер

Фазерът се произвежда по мокър метод от дървесни влакна, към които се добавят допълнителни компоненти. Широкото му използване се дължи на ниската му цена при високи експлоатационни показатели.

Той е най- достъпният и най- популярният. Средната му цена е около 100 лв.

ПДЧ

Плоча от дървени частици с различна големина, пресовани и слепени със специален вид смола.

Едно ниво по- добър от предишният- по- добра стабилност и твърдост на материала. Средна цена около 300 лв.

MDF

Дървесновлакнести плоскости със средна плътност е листов материал, произвеждан по метода на сухо пресоване на дребни дървесни частици при високо налягане и температура.

Ако търсите нещо по-добро от ПДЧ, това е удачен избор. Значително по- устойчив от горния вариант. Средната му цена е около 800 лв.

Масивно дърво

Най- хубавият материал за изработка. Доста скъпичък и непосилен за джоба на средностатистическия българин. Използва се рядко поради тази причина. Средната му цена около 1000 лв. и нагоре.

На нашия пазар се предлагат около 100 модела, като всеки може да се украси според желанията на клиента- може да бъде инкрустиран, дърворезбован с различни символи – флорални , религиозни и др. Някои са съобразени за транспортиране на покойника извън страната.

Естествено цените могат да варират в зависимост от възрастта, тежестта, височината на покойник. В тези случаи се налага изработка на ковчег по поръчка- при детска смърт, злополуки, ако покойният е над допустимите килограми и височина на стандартните ковчези и т.н.

Основни аксесоари към ковчезите са:

  • Драперия
  • Комплекти за погребение – от обикновена коприна и сатен, съдържат луксозна драперия,  възглавница с калъфка и саван.
  • Саван /покривало/- с църковен печат върху юталин и коприна
  • Одеяла – вълнени
  • Пълнени възглавници
  • Калъфки и др.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *