Интересни факти за спалното ни облекло

21окт. - by Vodopadi - 0 - In Мода

Какво избирате да носите в леглото е до личен вкус. Може да ви харесва карирана пижама или пък нощница. Но знаете ли как спалното облекло се е променило през годините? Историята на пижамата е по- изненадваща, отколко предполагате!

Произход на думата „пижама“- идва от индийската дума “piejamah,” която описва широки панталони, завързани в кръста. Тези удобни панталони са били на почит от британските войници, като перфектно облекло за следобеден сън и не отнема много време, за да се превърнат в дреха, подходяща за сън по всяко време на денонощието.

Пижамата не е просто за спане. В началото на 20 в. модният дизайнер Пол Порет създава копринена пижама, която се носи през деня навън, както и вечер. И днес, в някои азиатски страни, все още има хора, които носят тези пижами като всекидневно облекло. В Япония модната тенденция е малко по- различна и странна- има хора, които се обличат в „кигуруми“- пижама, която изглежда като костюм, приличащ на огромна плюшена играчка.

Ританките(гащеризони?) не са само за бебета. Всъщност са изобретени за възрастни. Първоначалния вариант е чорапи зашити за долнище на пижама и не са били просто, за да топлят крачетата, а за да предпазват от ухапвания на термити и дървеници.

Нощните шапчици. Обикновено ни изплуват в ума покрай Коледа и Нова Година, има ги в почти всички коледни песнички. Били са много популярни през 19 в. Предназначението им е много просто- да топлят главите ни през студените зимни месеци. Но дизайнът им е по- сложен. Островърхата шапка е толкова дълга, че може да се увие около врата и да се ползва и като шалче, но не толкова дълга, че ни удуши, докато спим.

След като се запознахте с тези интересни факти за пижамите, осигурете пижами за цялото семейство 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *